Ana Sayfa Vakıf Hakkında Haberler Projeler Basında Mag Vakfı İletişim

Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi

İlk 72 Saat!

Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir.
Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir.

Projenin Amaçları

Eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek
Profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek
Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak

Projenin İçeriği

Proje kapsamındaki her mahallede:

Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG)
Afetin hemen ardından ilk müdahaleyi yapabilecek düzeyde yaklaşık 50 gönüllü eğitilir ve ekipmanla donatılır.
Profesyonel ekiplere yardımcı olur ve destek verirler.

Mahalle Afet Kurulu (MAK)
Alanlarında bilgi sahibi kişilerden oluşur:
Başkan (Muhtar)
Gönüllü Koordinatörü
Lojistik Sorumlusu
Risk ve Hasar Tespit Sorumlusu
MAK üyeleri, mahallelerinde afete hazırlık ve müdahale kapasitesini artırır ve yönlendirirler.

Pilot Uygulamada Son Durum

Kocaeli'nin Gebze, İzmit, Gölcük, Körfez, Derince, Karamürsel ve Çayırova ilçelerinde 22, Yalova'nın Merkez, Çiftlikköy ve Altınova ilçelerinde 10, İstanbul'un Sarıyer, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Büyükada, Heybeliada, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Maltepe, Fatih, Şişli, Avcılar, Esenyurt, Kağıthane ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde 65, Bursa'da Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde 6, İzmir'in Balçova ve Narlıdere ilçesinde de 6 olmak üzere, toplam 109 mahalleden 5008 MAG temel eğitimlerini tamamladı.
Bu mahallelerde Mahalle Afet Destek Merkezleri kuruldu ve ekipmanların teslimi yapıldı.
Mahalle Afet Kurulları oluşturuldu, eğitimleri verildi ve işlerlik kazandırıldı.
Mahalle Afet Destek modeli oluşturuldu ve değişik koşullarda denenmekte.
Modelin sürekliliğinin sağlanması amacıyla kurumsallaşma çalışmaları hızla devam ediyor.

Kimler MAG Olabilir?

18-55 yaşları arasında olan
Mahallede uzun süredir oturan ve oturmayı planlayan
Fiziksel engeli olmayan
Yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş
Gönüllü çalışmasına inanan
Takım çalışmasına yatkın kadınlar ve erkekler

MAG Temel Eğitim Programı

Konu Ders Saati
TEMEL AFET BİLİNCİ VE HAZIRLIK 2
AFET PSİKOLOJİSİ 2
TEMEL YANGIN SÖNDÜRME 8
TEMEL İLKYARDIM 12
TEMEL ARAMA VE KURTARMA 14
TOPLAM 36

MAG Ekipmanları

Kask ve fener
Reflektörlü tulum
Çelik burunlu bot
El feneri
Eldiven, toz maskesi, koruyucu gözlük, emniyet kemeri, halat
Sırt çantası vb.

Takım Ekipmanları

Jeneratörler
Halojen ışıklar
Beton kırıcı-delici
Hidrolik krikolar
Demir kesiciler
Kazma, kürek, balyoz, balta vb.
El telsizleri

Mahalle Afet Destek Merkezi

Belirlenen mahallelerde güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yere, içinde MAG ekipmanlarının bulunduğu bir konteyner yerleştirilir
Bu konteyner Mahalle Afet Destek Merkezi olarak kullanılır
Mahalle Afet Destek Merkezi ile İl Kriz Merkezi arasında VHF telsiz bağlantısı sağlanır
Merkez ve ekipmanların bakımı, dikkatle hazırlanmış bir periyodik bakım sistemine göre gönüllüler tarafından yapılır

UGK Sitap
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı, Ulusal Gönüllülük Komitesi ve Sivil Toplum Afet Platformu Üyesidir.

DorukNet
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı websitesi DorukNet'in desteği ile sunulmaktadır.